Jumaat, 4 September 2015

Cerita Tentang Nutrisi



  Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kali ni saya nak cerita pasal nutrisi. Selama ni ramai diantara kita hanya tahu vitamin baik untuk kesihatan tetapi tidak secara mendalam. Untuk mengetahui lebih terperinci tentangnya. Jom baca artikel ni.







Vitamin A

Kenapa diperlukan?
√ Untuk mengalakkan penghasilan dan memperbaikitisu badan.
√ Ke arah pembentukan mata yang sihat dan penglihatan malamyang baik.
√ Agar sistem imunisasi tubuh kuat.

Sumbernya:-
Hati dan minyak ikan, telur, susu, lobak merah, keledek, bayam,sayuran hijau, picdan aprikot.

# NOTA:-  Vitamin A boleh jadi toksik sekiranya diambil dalam dos yang tinggi.




Asid Amino

Kenapa diperlukan?
√ Untuk menghasilkan hormon, enzim dan protien dalam tisu dan otot. Ada 9 asid amino penting yang perlu diambil daripada makanan dan 11 lagi boleh dihasilkan sendiri oleh tubuh.

Sumbernya:-  
Daging, ikan, hasil tenusu, telur dan kekacang.




Vitamin B1 ( Thamin )

Kenapa diperlukan?
√ Bagi menukarmakanan kepada tenaga
√ Melancarkan fungsi saraf
√ Untuk tumbesaran otot

Sumbernya:-
 Gandum tulen, bijirin dan kekacang


Vitamin B2 ( Riboflavin )

Kenapa diperlukan?
√ Untuk menghasilkan tenaga
√ Bagi memastikan agar sel darah merah sentiasa sihat
√ Untuk menghasilkan hormon tubuh

Sumbernya :- 
Hasil tenusu, daging, sayuran hijau seperti brokoli, asparagus dan bayam.






Vitamin B3

Kenapa diperlukan?
√  Bagi menghasilkan tenaga
√ Penting untuk proses penghadaman, pesdaran darah dan fungsi saraf
√ Menambah selera makan

Sumbetnya:- 
Haiwan ternakan, ikan, bijirin, kekacang kering dan kacang pis




Vitamin B5 ( Asid Pantothenic )

Kenapa diperlukan? 
√  Untuk menukarkan makanan kepada tenaga
√ Sangat diperlukan untuk penghasilan hormon penting, vitamin D dan sel darah merah

Sumbernya:- Dalam hampir kebanyakan makanan.







Vitamin B6 ( Pyridoxine )

Kenapa diperlukan?
√ membanti menukarkan makanan kepada tenaga
√ Mengekalkan tahap kesihata sel darah merah
√ Menghasilkan antibodi
√ Mengekalkan fungsi saraf
√ Meningkatkan sistem imunisasi badan
√ Membantu mengelakkan penyakit jantung

Sumbernya:- Haiwan ternakan, ikan , telur dan bijirin.

NOTA:- Pengambilan vitamin B6 dalam dos yang tinggi bole menyebabkan kesukaran menyimbangkan tubuh dankecederaan pada saraf.

Vitamin B12 ( Cobalamin )

Kenapa diperlukan?
√ Mengeluarkan tenaga daripada makanan
√ Memastikan sel darah merah berada dalam keadaan baik.
√ Membantu mengekalkan sistem sarsf tubuh
√ Meningkatkan sistem imunisasi tubuh
√ Membantu mengelakkan madalah jantung

Sumbernya:- Produk tenusu, daging tanpa lemak, ikan, haiwan ternakan dan telur


Biotin

Kenapa diperlukan?
√ Until memproses lemak, protein dan karbohidrat semasa metabolisms
√ Membantu memindahkan karbon dioksida

Sumbernya:- Keju, hati lembu, bunga kubis, telur, cendawan, Dada ayam, salmon dan bayam.


Vitamin C

Kenapa diperlukan?
√ Until membantu menyembuhkan luka
√ Menguatkan salur darah
√ Membina rangka tisu badan
√ Menyihatkan gusi dan membentik Gigi serta tulang yang kuat

Sumbernya:- Buah-buahan sitrus, strawberi, bayam, tomato, kentang, kiwi, jambu batu dan pasli.


Kalsium

Kenapa diperlukan?
√ Untuk menyokong tulang, Gigi dan tisu otot
√ Mengawal degupan jantung, fungsi saraf dan pembekuan darah

Sumbernya:-
Produk tenusu, susu soya, salmon bersama tulangnya, sayuran berdaun hijau seperti brokoli.


Karbohidrat

Kenaoa diperlukan?
√ Untuk membekalkan makanak pada tubuh
√ Penting untuk keseimbangan makanan harian.

Sumbernya:-
Buah-buahan, sayuran, nasi, roti, mee, pasta dan bijirin.


Vitamin D

Kenapa diperlukan?
√ Membantu tumbesaran tulang dan menguatkan gigi.

Sumbernya:-
Susu, kuning telur dan ikan seperti ikan hering, kipper dan mackerel.




Vitamin E

Kenapa diperlukan?
√ Bertindak sebagai antioksida berkesan untuk melindungi membran sel.
√ Penting untuk sel darah merah.
√ Membantu pernafasan dan melindungi paru-paru daripada pencemaran.

Sumbernya:-
Minyak sayuran, sayuran berdaun hijau, biji benih, kekacang, makanan laut, epal, lobak merah dan saderi.


Asid Lemak Omega 3 dan Omega 6

Kenapa diperlukan?
√ Untuk membina membran sel, hormon dan prostagladin.

Sumbernya:-
Minyak sayuran seperti canola, walnut, jagung, kacang soya dan minyak ikan.



Serat

Keapa diperlukan?
√ Untuk merenahkan tahap kolestrol dan gula dalam darah.
√ Membantu sistem perkumuhan.
√ Mampu mengurangkan masalah jantung, barah kolon dan diabetes.

Sumbernya:-
Buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin.



Folate

Kenapa diperlukan?
√ Untuk membantu tumbesaran dan pembahagian sel.
√ Mengurangkan risiko kecacatan semasa bayi dilahirkan.
√ Penting untuk sel darah merah.
√ Diperlukan untuk pembentukan asid amino.

Sumbernya:-
Sayuran berdaun hijau, kekecang kering, hati, haiwan ternakan, bijirin yang diperkaya dengan oren.



Glukosa

Kenapa diperlukan?
√ Gula ringkas yang merupakan sumber utama tenaga dalam tubuh.

Sumbernya:-
Semua jenis karbohidrat yang dipecahkan kepada gula ringkas dan diangkut sebagai glukosa dalam darah. Karbohidrat boleh didapati dalam buah-buahan, sayuran, bijirin dan produk tenusu.



Iodin

Kenapa diperlukan?
√ Menghasilkan hormon tiroid yang mengawal metabolisme.

Sumbernya:-
Udang kara, udang kecil, roti dan susu.



Zat Besi

Kenapa diperlukan?
√ Menghasilkan hemoglobin dalam darah dan myoglobin dalam otot ysng berfungsi membekalkan oksigen kepada sel-sel tubuh.

Sumbrnya:-
Daging, ikan, haiwan ternakan, telur bijirin dan sayuran berdaun hijau.

#NOTA:- Zat besi tambahan walaupun dalam amaun yang kecil boleh menjadi toksik kepada kanak-kanak.



Protein

Kenapa diperlukan?
√ Untuk memastikan tubuh dapat menjalankan segala fungsinya dengan baik.

Sumbernya:-
Daging, telur, produk tenusu, kekacang, bijirin dan sayur-sayuran.


Florida

Kenapa diperlukan?
√ Untuk kesihatan gigi.

Sumbernya:- 
Teh, ikan bersamatulangnya dan makanan yang diproses.



Zink

Kenapa diperlukan?
√ Penting untuk tumbesaran yang normal dan sistem imun tubuh.
√ Membantu mengekalkan tahap kesihatan kulit, rambut dan tulang.

Sumbernya:-
Daging, hati, tiram dan produk tenusu.



Kolestrol

Kenapa diperlukan?
√ Bagi membena sel-sel membran dan hormon.LDL yang didikenali sebagai Low DencityLipoprotein, yang dianggap sebagai kolestrol jahat kerana jika terlalu banyak dalam tubuh boleh menyebabkan masalah jantung.
√ Makanan yang HDL atau High Density Lipoprotein adalah kolestrol baik kerana membantu menghapuskan LDL.

Sumbernya:-
Daging, ayam, haiwan ternakan, ikan, produk tenusu dan telur.


   Kini Shaklee telah memudahkan anda untuk melengkapkan kekurangan nutrisi dengan pelbagai sepleman tambahan. Ia berbentuk tablet, softgel, capsule, serbuk dan jus yang mudah diambil. Ia juga dibotolkan dan bibungkus mengikut nutrisi. Jadi anda boleh anda boleh memilih mana-mana supleman Shaklee untuk mengisi keperluan nutrisi anda. Anda boleh dapatkan bekalan dan produk-produk Shaklee dengan kami melalui talian:-

Call/ wassp/ sms
011-23373164 yuzie
017-2365486 alynn
FB: Ayuzie Yuzie
       Lily Alynn
IG: ayuzieyuzie







Nota:- kredit artikel dari majalah Pa&Ma
            Kredit imej dari google.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan